Mitt gamla trötta projekt har fått en ny hurtig projektledare. För att riktigt markera vilken nytändning detta skulle leda till hade han lyckats trycka in en kick-off i projektbudgeten. En heldag i ett konferensrum på sajten.

Kick-offen följde standardagenda 1a: Först en lära-känna-varann-övning där vi skulle intervjua varandra och presentera något som ingen annan kände till medan alla andra ler artigt och säger Nämen och Tänka sig.

Sen visade projektledaren 58 powerpointbilder om projektets mål, syfte och organisation och efter denna utmaning var det lunch. Fisk till alla som inte kunde visa läkarintyg på allergi. Allt för att vi skulle slippa paltkoman på eftermiddan.

Efter lunch kom en stejkholder för att vittna om hur viktigt projektet var. Stekhållaren intog en bredbent manager stance och talade långsamt och VIPigt men kunde inte dölja att han hade bråttom till ett viktigare möte.

Dagens sista punkt var Värderingar. Hur vill vi ha det och hur ska vi ta det, skaldade den hurtige och slängde åt oss varsitt block med gula lappar och en tuschpenna. Släpp på flödet nu, manade han. Vara raka och ärliga! Kom ihåg att det gäller hur vi ska ha det tillsammans under det närmsta året!

När vi var klara läste projektledaren högt från lapparna:

– Högt i tak

– Säga vad man tycker

– Respektera varandra

– Prestigelöst

– Öppenhet

– Vara lyhörd

– Tillåtet att göra fel

– Våga fråga

– Stötta varandra

På den sista lappen hade någon förhoppningsfull själ skrivit “Ha roligt”. Dra mig baklänges. Det var precis samma ord som i mitt förra projekt! Och samma som vi tog fram efter förra omorganisationen. Och samma som ledningsgruppen beslutat för avdelningen…

Om vi nu har en uppsättning värdeord som gäller för alla avdelningar och projektgrupper, varför måste vi då ödsla tid på att hjärnsläppa fram dem om och om igen? Varför inte bara skriva in dem i personalhandboken en gång för alla? Klart och betalt, liksom. Och sen, när vi ändå är i farten, kan vi skriva dit vad nästa steg är: Efter konferensen arkiveras värdeorden hos den hurtige. Göms och glöms.